Selamat Datang ke ...

Selamat Datang ke ...

Khabar dari Situ Sana Sini

Wednesday, May 25, 2011

Tragedi Tanah Runtuh: Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Kebajikan Hidayah Madrasah Al-Taqwa

Wednesday, May 18, 2011

OPERASI Geronimo


Oleh: M. Effendy A. Hamid

OPERASI Geronimo: Itulah kod bagi tindakan memburu dan membunuh orang paling dikehendaki Amerika Syarikat, Osama bin Laden (1957- 2011).

Ternyata peribumi Amerika, kaum Red Indian atau khusus suku Chiricahua Apache, amat terguris dan terlalu marah.

Mereka menganggap tentera Amerika menghina pahlawan mereka, Goyalthlay atau Geronimo (1829-1909).

Geronimo memang berwibawa dan menjadi tokoh spiritual atau semangat Orang Asli Amerika. Beliau pernah memimpin serangan puak Apache ke atas tentera Mexico dan Amerika demi mendapatkan pembebasan tanah air kaumnya yang dijajah orang kulit putih dari Eropah.

Kini kaum asli Amerika merupakan minoriti kecil - hanya membentuk 1.37 peratus daripada lebih 306 juta rakyat Amerika. Kebanyakan mereka tinggal di kawasan simpanan (reservation) di pedalaman yang gersang dan mundur.

Sejarah mencatatkan betapa Amerika telah mensesiakan potensi dan masa depan kaum aslinya. Padahal, Amerika mendabik dada sebagai pejuang hak asasi.

Proses pembukaan Dunia Baru (Amerika) bermula dengan pendaratan pelayar asal Italy (diambil bertugas oleh kerajaan Sepanyol), Christopher Columbus (1451- 1506), yang cuba mencari jalan dagang ke India dengan meredah laluan barat - Atlantik.

Columbus tiba di Caribbean pada 1492 dan memanggil peribumi di sana sebagai 'Indios'. Tetapi nama Amerika sempena peneroka dan ahli peta Italy, Amerigo Vespucci (1454-1512).

Proses penjajahan Amerika berterusan dan agresif menjelang abad ke-19 dengan teknologi senjata dan organisasi yang canggih sehingga terpinggir kaum asli.

Bahkan Amerika menggunakan kaedah peluasan jajahan tadi untuk menakluki Kepulauan Hawaii yang beraja dan Filipina pada penghujung abad ke-19.

Dalam proses penjajahan, kaum kulit putih turut mencedok banyak ilmu kaum aslinya - dari segi istilah sehingga teknologi berkhemah dan kayak (berperahu).

Antara istilah Red Indian yang kini menjagat antaranya:

  • Tomahawk - sejenis senjata seperti lembing tetapi digunakan sebagai nama peluru berpandu Amerika; dan
  • Chinook - angin kering di Banjaran Rocky dan sejenis ikan salmon yang besar tetapi kini dikaitkan dengan nama helikopter penyerang.

Tentera Amerika memang sudah menundukkan penentangan kaum aslinya sehingga penjajahannya juga melimpah pada penggunaan istilah yang dikaitkan dengan 'bahasa kekerasan' - seperti istilah kaum aslinya yang digunakan dengan sewenang-wenangnya.

Dalam makalah Burke A. Hendrix, Memory in Native American Land Claims (terbitan jurnal Political Theory 33, Nombor 6, 2005), terpapar isu hak orang asli Amerika ke atas tanah mereka.

Profesor Hendrix menegaskan seharusnya berlaku suatu peralihan dalam pemikiran warga Amerika terhadap kaum orang asli. Katanya, tuntutan tanah kaum asli Amerika memang harus dipertingkat kerana sudah banyak tanah diambil secara tidak adil daripada mereka.

Beliau menekankan Amerika wajar mengingati sejarah penjajahan yang bak cuba dilupakan demi berlaku adil terhadap kebenaran. Hal ini masih berlarutan dalam proses penjajahan batin kaum asli Amerika, hujahnya.

Saya teringat peribahasa Melayu 'alah jadi abu, menang jadi arang' yang sebenarnya menjelaskan erti konsep Darwinisme atau hukum rimba iaitu pergelutan untuk menonjolkan yang terkuat (struggle for the fittest).

Selaku adikuasa tunggal dunia, Amerika memang perlu menonjolkan keampuhannya untuk mengalahkan penentangnya seperti tokoh silam, Geronimo, atau yang terbaru, Osama.

Jika tidak begitu, gelaran 'adikuasa' yang diperolehinya sebagai kesan hukum rimba itu tentu tidak lagi bermakna.

Tuesday, May 10, 2011

Bilakah Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13?


KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 tidak sesuai diadakan tahun ini kerana rakyat masih berbelah bagi, selain sentimen perkauman semakin menebal.

Selain itu, mantan Perdana Menteri Malaysia itu juga berkata kerajaan mempunyai banyak masa membetulkan kelemahan dalam negara, khususnya berkaitan isu perkauman.

'Saya berpendapat ia (PRU) tidak harus diadakan tahun ini. Bagaimanapun, terpulang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Kadangkala saya terlupa bahawa saya bukan lagi Perdana Menteri,' katanya di sini kelmarin.

Dr Mahathir berkata beliau risau dengan perpecahan di kalangan rakyat buat masa ini yang teruk berbanding masa-masa lalu.

Antara isu terbaru ialah mengenai dakwaan adanya pihak sedang berusaha menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Malaysia.

Datuk Seri Najib bagaimanapun menggesa semua pihak supaya bertenang dan tidak mengeksploitasi isu agama, sebaliknya mencari fakta yang sebenar.

Ditanya tarikh yang sesuai untuk mengadakan PRU, Dr Mahathir berkata, kalau boleh biarlah sehingga tempoh berakhir.

'Kerajaan mempunyai masa. Saya fikir ia boleh berlanjutan sehingga 2012. Paling penting ialah tiba masanya BN memilih calon bebas rasuah untuk bertanding bukan mereka yang ada kepentingan,' katanya.

Barisan Nasional (BN) berhadapan dengan kekalahan terburuk dalam sejarah pilihan rayanya tiga tahun lalu dengan kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen dan kehilangan empat negeri lagi.

Menurut Dr Mahathir, perpecahan kaum tidak pernah berlaku ketika beliau menjadi perdana menteri.

'Saya merasakan rakyat berpecah, perpecahan kaum berada di kemuncak.

'Pada masa lalu, kaum Cina tiada masalah dengan BN, pada 1999, meskipun (insiden) mata lebam Anwar, pembangkang mendapat sokongan Melayu tetapi rakyat Cina menyokong BN. Kita masih ada dua pertiga ketika itu,' katanya.

Dalam ucapannya kepada Umno Selangor, Datuk Seri Najib baru-baru ini membayangkan pilihan raya umum semakin hampir.

Laman berita The Malaysian Insider difahamkan Datuk Seri Najib kemungkinan menangguhkan pilihan raya sehingga akhir tahun ini atau awal 2012 memandangkan partinya sedang memberi tumpuan menjana dana pembiayaan pilihan raya.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan pilihan raya umum kemungkinan diadakan sebelum Ramadan ini. -- Agensi.

Friday, May 6, 2011

Osama atau Tim Osman?

Oleh: takusahrisau

Laman web surat khabar terkemuka iaitu Mail, Times, Telegraph, Sun dan Mirror telah mengeluarkan secara rasmi gambar mayat Osama bin Laden yang dipercayai terbunuh dalam serangan tentera Amerika Syarikat di Pakistan. Namun, gambar itu kemudian cepat-cepat dikeluarkan setelah desas-desus kesahihan gambar tersebut dipertikai oleh masyarakat dunia di Twitter, forum, Facebook dan media-media interaksi yang lain.

Apa yang pelik sebenarnya adalah gambar mayat Osama bagaimanapun langsung tidak dipertikaikan oleh editor-editor akhbar terkemuka tersebut sedangkan sekali lihat sahaja sudah boleh mengetahui ia adalah hasil suntingan dengan menggunakan software Adobe Photoshop.

Di blog-blog pula telah wujud pelbagai andaian bahawa Osama tidak terbunuh dan serangan di rumah mewah di Abbottabad adalah untuk membunuh pengedar dadah yang paling dikehendaki di daerah yang terletak 60km daripada Islamabad. Serangan Amerika Syarikat tersebut bagaimanapun diandaikan oleh Barack Obama sebagai misi untuk membunuh Osama bin Laden.

Bagaimana editor di akhbar terkemuka boleh terlepas pandang dengan perkara remeh seperti ini?

Osama dan banglo besar

Kemusykilan berkaitan kematian Osama bin Laden berterusan. Antara yang boleh dipertikaikan adalah tempat persembunyiaan seorang yang dikatakan berjihad menentang musuh Allah. Sesuaikah mujahidin seperti Osama bersembunyi di sebuah rumah banglo?

Masih lagi berkenaan rumah banglo. Osama bin Laden dikatakan seorang yang pakar dalam persembunyian. Akan tetapi, Osama dilaporkan secara rasmi oleh Amerika Syarikat telah bersembunyi di rumah yang paling besar di daerah Abbottabad.

Logikkah individu yang paling diburu seperti Osama bin Laden bersembunyi di rumah mewah tersebut? jika difikirkan dengan logik, rumah tersebut amat mudah dicam oleh perisik-perisik CIA di Pakistan mahupun penduduk-penduduk di kawasan tersebut. Oleh yang demikian, amat mustahil untuk seorang yang mahir seperti Osama hidup bersembunyi di rumah paling besar di daerah tersebut.

Bergitu bodoh individu seperti Osama untuk bersembunyi di rumah sebesar ini. Tidakkah ia menyebabkan lebih mudah dikesan musuhnya?

Osama dan pengebumian di laut

Osama telah dilaporkan telah disemadikan di laut untuk mengelakkan pemujaan terhadap kubur beliau oleh pengikut-pengikut fanatiknya. Namun, ramai yang sangsi dengan fakta tersebut. Salah satunya adalah tiada kesaksian tentang mayat Osama telah disemadikan di laut. Bergitu juga dengan gambar dan foto-foto semasa upacara itu dilaksanakan. Boleh dikatakan, tiada bukti miskipun sedikit untuk menyokong fakta bahawa Osama telah pun disemadikan di lautan.

Bertambah menarik, ia sebenarnya bercanggah dengan kenyataan awal jurucakap bagi kerajaan Amerika Syarikat yang mana akan berjanji untuk menyerahkan kepada keluarga terdekat Osama untuk proses pengebumian mengikut ajaran Islam.!

Apa signifikannya Osama dikebumikan di lautan?kenapa lelaki 'pengganas' seperti pengebom bali atau Nordin Mat Top boleh dikebumikan di tanah tumpah darah mereka. Dan ia tidak pula dipuja dan didewa-dewakan.(sekadar gambar hiasan)

(Ingin sertai takusahrisau’s blog di Facebook?Klik SINI)

Osama dan al-Qaeda tidak pernah wujud

Osama dan al-Qaeda sebenarnya adalah nama ciptaan Amerika Syarikat. Bukti untuk menyatakan perkara ini adalah melalui mulut ulama daripada Indonesia, Abu Bakar Bashir yang telah ditangkap kerana terbabit dengan pertubuhan pengganas yang mengaitkan dengan persatuan beliau sendiri, Jemaah Islamiah. Menurut Abu Bakar Bashir, beliau tidak pernah berkerjasama dengan pertubuhan yang bernama al-Qaeda dan Jemaah Islamiah sendiri bukannya sebuah pertubuhan pengganas seperti yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Amerika Syarikat dan Indonesia.

Penyataan Abu Bakar Bashir turut dipersetujui secara tidak langsung oleh golongan-golongan Taliban dan Mujahiddin. Mereka menyatakan tidak pernah menemui seorang lelaki berjambang yang bernama Osama bin Laden sebelum serangan Amerika Syarikat terhadap Afghanistan pada tahun 2001.

Beberapa individu lain menyatakan bahawa lelaki bernama Osama telah menyalurkan dana berbentuk wang dan senjata untuk memerangi pencerobohan Soviet Union. Osama dikatakan sebagai orang tengah antara CIA dan pejuang-pejuang Mujahiddin di Afghanistan semasa pencerohon Soviet Union dariapda tahun 1979 sehingga 1989.

Abu Bakar Bashir mendakwa beliau teraniaya dengan sikap pro-barat kerajaan Indonesia.

Osama adalah Tim Osman

Menurut mereka lagi, Osama adalah nama samaran kepada Tim Osman yang berkerjasama dengan Zbigniew Kazimierz Brzezinski. Brzezinski adalah penyalur dana terus daripada CIA untuk kegunaan pejuang Mujahidin semasa mereka memerangi penceroboh Soviet. Brzezinski telah berkhidmat selama lima tahun dengan Presiden Jimmy Carter iaitu daripada tahun 1977 sehingga 1981. Tim Osman pula adalah orang tengah Brzezinski untuk berhubung dengan pejuang Mujahiddin. Antara sebab Tim Osman menjadi orang tengah adalah kerana Tim Osman mahir dengan selok-belok pejuang Mujahiddin dan kefasihan berbahasa Arab dan Pushtun.

Dokumen yang mengesahkan terdapat hubungan antara Osama aka Tim Osman dan CIA.

Sebenarnya, kemuncak karier Osama sebagai agen CIA adalah sewaktu penampilan ‘tiba-tiba’ Osama yang menyatakan kesedihan beliau dengan serangan WTC pada 11 September. Penampilan itu mengejutkan kerana seperti dirancang, Osama muncul dan memberi komen bagi pihak orang Islam. Manakala, Presiden Amerika Syarikat pada waktu itu, George W. Bush terus menuduh tanpa memberi sebarang bukti kukuh bahawa Osama bin Laden adalah dalang di sebalik serangan nekad ke atas bangunan WTC di New York. Walhal, Osama sebenarnya tidak menyatakan beliau bertanggungjawab atas serangan itu. Inilah kemusykilan yang menyelingkari keperibadian lelaki misteri bernama Osama bin Laden dan hubungannya dengan CIA serta Amerika Syarikat.

Osama aka Tim Osman dan Brzezinski.

Tujuan sulit Barack Obama

Apa yang penulis lihat pada situasi kali ini adalah Barack Obama mahu kejayaan pembunuhan Osama ini untuk meningkatkan sokongan rakyat kepadanya yang mana pada masa ini beliau diserang habis-habisan oleh Donald Trump. Donald Trump yang juga merupakan taikun hartanah telah menyelar kesahihan dokumen kelahiran Barack Obama yang mana didakwanya bukan seorang warga Amerika Syarikat yang tulen. Donald Trump turut menuduh Barack Obama merupakan pelajar paling lemah dan sangsi dengan dokumen kelulusan universiti milik Obama.

Dalam situasi kali ini juga, ramai pakar konspirasi mendakwa ia adalah bertujuan untuk menghapuskan watak Osama bin Laden yang selama ini ‘dipelihara’ oleh Amerika Syarikat dan CIA. Dengan terhapusnya watak Osama ini, kemungkinan besar dunia bakal menerima seorang lagi watak ‘antagonis’ yang dahulunya dipegang berpuluh tahun oleh Osama Bin Laden atau Tim Osman.

Kepada pakar konspirasi Islam, tujuan watak Osama diada-adakan adalah satu iaitu meningkatkan semangat Islamifobia dan anti-Islam di seluruh dunia. Secara keseluruhannya, kejayaan watak Osama sebagai ketua teroris menyebabkan umat Islam di seluruh dunia menderita dengan sentimen negatif oleh masyarakat dunia terhadap umat Islam. Pemimpin Islam di seluruh dunia dan juga dunia Islam yang kabur mengenai siapakah Osama telah mengangkat beliau sebagai hero, sedangkan perkara yang sebenar-benarnya adalah Osama adalah agen CIA paling hebat pernah dilahirkan Amerika Syarikat!.

~ Kepada yang ragu-ragu mengenai artikel yang ditulis penulis ini, penulis meminta pembaca membuat analisis secara personal di internet. Cadangan penulis kepada pembaca adalah pembaca boleh menggunakan kata kunci seperti ‘Osama Tim Osman’, Osama CIA Agent’ atau ‘Osama Fidel Castro’.